Bli en virtuell löntagare

Trött på att stiga upp i ottan varje dag och vänta på bussen i ett snöblandat novemberregn? Less på att stå på överfulla tåg med hostande medpassagerare? Misströsta inte – du kan tjäna deg utan ”vanligt” kneg!

Vissa människor är skapta för ett 8–17-jobb. Andra betraktar sitt arbetsliv som en sjukdom att leva med till pensionen. Det finns flera sätt att försörja sig utan att ha ett ”vanligt” jobb. Nutidens digitala samhälle öppnar upp nya möjligheter långt borta från stålgrå kontor. Industrialismens stämpelklockor har äntligen tystnat!

Lämna 8–17-samhället

Det finns många fördelar med att försörja sig på annat sätt än ett ”vanligt” jobb – du kan jobba var helst du vill, från sängen, på stranden eller på ett kafé i Paris. Det enda du behöver är en fungerande uppkoppling. Att människor arbetar enligt sin egen dygnsrytm lättar dessutom upp rusningstrafiken och minskar belastningen på miljön. Det spelar ingen roll om du är nattuggla eller morgonmänniska – internet är alltid öppet! Om du är kreativt lagd kan du exempelvis bli bloggare, frilansande copywriter eller starta din egen kanal på Youtube. För risktagaren med buffert finns det en uppsjö av spelsajter att satsa pengar på. Eller varför inte investera i aktier eller digital valuta?

Skapa en hemsida

Skapa en hemsida och skriv om det som intresserar dig mest. Det kan vara exempelvis konst, vin, katter eller biljard. En metod för att tjäna pengar på sin hemsida är att placera reklam via exempelvis Googles annonsnätverk. Det är initialt gratis och Google sköter kontakten med annonsörerna. Som ägare av hemsidan tjänar du pengar beroende på hur många klick eller interaktioner reklamen får. Ju mer populär din hemsida blir, desto fler klick. Därför är det viktigt att hålla din webbsida regelbundet uppdaterad och fylla den med spännande innehåll.

Sociala medier & influencers

Det kan vara tidskrävande att bygga en egen hemsida och framförallt att hålla den ständigt uppdaterad. Du som redan har riktigt många följare på sociala medier har möjlighet att tjäna pengar genom att samarbeta med företag, utan en egen hemsida. Det kan handla om annonser eller rabattkoder på din facebooksida eller att göra egna reklamvideos i vilka du testar produkter som exempelvis läppstift eller livsmedel på sociala medier. Rollen kallas för influencer och är ett populärt sätt att tjäna extra pengar i den digitala världen. Varför inte kontakta ditt favoritföretag och berätta vad du har att erbjuda?

Spelsajter

Det finns en uppsjö av olika sajter med allt från poker till oddset – samtliga med löften om guld och gröna skogar. Att spela om pengar är inte lämpligt i en ekonomisk kris, eller för någon som har en historia av att spela bort för mycket pengar. Om du däremot redan har en buffert att leka med kan det vara både roligt och lukrativt, om du vet vad du gör. De flesta internetcasinon erbjuder inledningsvis gratisspel för nya medlemmar vid första insättning på spelkontot – många vana spelare utnyttjar detta som ett sätt att tjäna lite extra pengar på.

Fällor att undvika

Tyvärr finns det inga snabba metoder för att förstora plånboken. Det finns däremot många sätt att förlora pengar i en blinkning. Mail med löften och erbjudanden från personer eller företag som du varken känner eller har avtal med, bör betraktas som lurendrejeri. Du som jobbar med kreativa grejer har säkert fått meddelanden om auditions eller placeringar av dina verk, som efter några klick visat kosta ett visst belopp – betrakta dessa som spam och du slipper både besvikelse och minus på saldot. Oavsett bransch gäller följande: låter det för bra för att vara sant så är det inte sant!